torstai 2. tammikuuta 2014

Maggie Stiefvater - Väristys
Kirjasarja: Väristys (osa 1/3)
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 368
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9789510360644


Takakansi kertoo:

"17-vuotias Grace on jo vuosia katsellut kotinsa takana asustelevia susia. Etenkin eräs keltasilmäinen yksilö on saanut hänet pauloihinsa. Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen, luottamuksellinen yhteys. 
Sam puolestaan viettää kaksoiselämää. Talvella hän elää metsässä pienen laumansa kanssa ja käy äänetöntä ajatustenvaihtoa pelottoman tytön kanssa. Kesän lämpimät säät suovat hänelle muutaman arvokkaan kuukauden ihmisenä - kunnes pakkanen jälleen vangitsee hänet lumiseen metsään, suden ruumiiseen.

Yhtenä syksyisenä päivänä Grace tapaa kotiovellaan pojan, jonka tuttuus saa hänen henkensä salpautumaan. Vuosien hiljainen suhde kasvaa tiiviiksi, surullisenkauniiksi rakkaudeksi. Mutta samalla kun Gracelle selviää hänelle tutun susilauman tarina, nuorten yhteiset päivät käyvät vähiin: Sam ei enää uudelleen sudeksi muututtuaan ole palaava ihmiseksi.

Ihmissusilegendaa raikkaasti hyödyntävä Väristys on hienovaraisesti kasvava, jäänhauras tarina nuoresta rakkaudesta. Realistinen koululais- ja kaveruuskuvaus kuljettaa huomaamatta syvemmälle vuoroin sudeksi ja ihmiseksi muuttuvan Samin ja häneen rakastuneen Gracen tarinaan. Herkällä tuntumalla kirjoitetut lauseet virtaavat eteenpäin ja vievät mukanaan, kunnes viimeisten kyynelten täyttämien sivujen jälkeen niiden lumosta ei malttaisi palata takaisin.
 
Arvostelijan mielipide:

Aika suloinen trilogian avausosa. Kirjaa ei olisi millään malttanut lopettaa kesken, olisin voinut lukea sen samantien loppuun asti. Henkilöt olivat todella mielenkiintoisia ja heihin oli hyvä samaistua.

Kirjaa on kirjoitettu myös tavalla, joka tempaa lukijansa mukaan ja lukija voi hyvin eläytyä kyseisen kirjan tapahtumiin, aivan kuin olisi itse seuraamassa tapahtumia vierestä. Tarina on melko haikea lähes koko kerronnan ajan kun tietää mitä luultavasti tulee tapahtumaan. Siinä oli kuitenkin hyvä kerronta sitkeästä ja koskettavasta rakkaudesta.

Erityisesti pidin siitä, että henkilöillä oli omat kerronnat kirjassa, eikä tarvinnut lukea vain Gracen tunteista, ajatuksista ja hänelle tapahtuvia ajatuksia. Suosittelen kaikille fantasiasta pitäville. VAROITUS! Sisältää myös ripauksen romantiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti