sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Jouni Tikkanen: Lauma

Sudet tappoivat vuosina 1880-1881 Turun seudulla 22 lasta. Lapsensurmista tuli oman aikansa suuri mediatapaus ja kansallinen kysymys, joka on vaikuttanut susiasenteisiin meidän päiviimme asti. Mitä lopulta tiedämme susista ja surmien taustoista? Lauma tarkastelee lastensurmien tapahtumahetkiä, vaikuttimia ja surmista kerrottuja sokumentteja tutkivin silmin. Se on väkevä tarina susista ja ihmisistä ankarissa oloissa.

Varasin tämän kirjan kirjastosta jo kuukausia sitten, kuten olivat tehneet sata muutakin ennen minua ja odotuskin oli sen mukainen. Vihdoin saatuani tämän käsiini ei lukemisessa mennyt kuin yksi hujaus. Uppouduin kirjaan täysin. Olen aina ollut kiinnostunut susista ja oli mielenkiintoista päästä lukemaan niistä enemmän, millaista on ollut olla susi 1800-luvun lopulla, ei ainakaan helppoa. Itse olen aina asunut Varsinais-Suomessa, juurikin noiden kirjan tapahtumien läheisyydessä, joten sinänsä paikkakunnat ovat tuttuja, vaikkei kaikki paikat tarkasti olisikaan, joten pystyin hyvin kuvittelemaan itseni tuohon menneen Suomen aikaan.

Pidin paljon kirjoittajan tavasta kertoa tapahtumista, hän on selvästi syventynyt kirjan tekemiseen ja käyttänyt tiedonhakuun paljon aikaa. Itse en kuulu susivihaajiin, eikä tämä kirja muuttanut mieltäni vieläkään susista, vaikka se olikin paikka paikoin aika kamalaa luettavaa. Kirjassa annetaan hyvät avut, miksi tapahtumat ovat saattaneet mennä siihen pisteeseen, että sudet kävivät lasten kimppuun. Kaikki ei aina ole niin mustavalkoista, eivätkä kaikki sudet automaattisesti ole ihmissyöjiä. Suomi on kuitenkin muuttunut todella paljon kirjan tapahtumista. Kirja oli ehdottomasti noiden kuukausien odottamisen arvoinen.


Arvosana: 5
Sivut: 272
Otava, 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti