perjantai 13. maaliskuuta 2020

Robert Bloch: Psyko

Mary Crane ei aavista mitään kaartaessaan syrjäisen motellin pihaan rankkasateen piiskatessa tuulilasia. Motellin pitäjä Norman Bates osoittautuu mukavaksi mieheksi - ehkä hieman omalaatuiseksi tosin, mutta ystävälliseksi. Mary päättää yöpyä ja jatkaa matkaa huomenna. Herra Batesin tarjoaman leppoisan ilta-aterian ja hyvin nukutun yön jälkeen asiat alkavat varmasti näyttää valoisemmilta...

Päätin vihdoin ja viimein tarttua tähän suuren suosion saavuttaneeseen teokseen, niin elokuva- kuin kirjamaailmassakin. Täytyy myöntää, etten ole koskaan katsonut itse elokuvaa alusta loppuun, tiedän kyllä pääpiirteittäin mitä siinä tapahtuu, joten sinänsä tämä oli ensikosketukseni Psykon maailmaan.

Tapahtuman menivät nopsasti eteenpäin, mutta pysyin silti kiitettävästi mukana. Henkilöhahmot olivat mielenkiintoisia, varsinkin itse Norman Bates, kun alkoi enemmän oppia hänestä.

Kirjaa on kuvailtu todella pelottavaksi ja yhdeksi kauhukirjallisuuden kuninkaaksi, itse olen aivan toista mieltä. Tämä kirja ei itseäni juurikaan pelottavuudellaan säväyttänyt, se oli kuitenkin siitä huolimatta viihdyttävää luettavaa, vaikka en siitä itselleni mieluista kauhua saanutkaan irti. En tiedä millainen kirjan pitäisi oikein olla, että se saisi ihokarvani nousemaan pystyyn pelosta, ehkä olen itsekin vähän psyko.


Alkuperäinen nimi: Psycho, 1959
Arvosana: 3½
Sivut: 228
Gummerus, 1960

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti