perjantai 5. joulukuuta 2014

Terhi Friman - Mummien ei kuulu koskaan kuolla
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 57
Kustantaja: LK-julkaisut
ISBN: 978-952-5880-08-3


Takakansi kertoo:

Viisitoistavuotias Jonna kokee ison menetyksen, kun hänelle rakas ja tärkeä Ristiinan mummi kuolee yllättäen. Suru kulkee nuoren tytön elämässä monen kuukauden ajan. Mummin jäämistön selvittäminen tuo esiin yllättäviä asioita ja Jonna saa nähdä, että lastenlasten kanssa touhuava ja askarteleva mummikin on joskus ollut nuori neitonen toiveineen ja unelmineen. Saman koulun Miksu ilmestyy kesän kynnyksellä Jonnan elämään. Yläkoulun jälkeinen kesä on suloista ensirakkauden aikaa: kävelyretkiä Pyynikillä ja lounasteluja uudessa italialaisessa ravintolassa.

Arvostelijan mielipide:

Kirja on täynnä teinitytön ajatusmaailmaa ja vastoinkäymisiä, vaikka sivumäärä ei olekaan päätä huimaava. Kirjan alussa kohdataan heti ensimmäisenä läheisen kuolema ja miten ihmiset siihen reagoivat. Toiset antavat tunteilleen heti vallan, kun taas toiset yrittävät pysyä kovana - jo ihan toistenkin takia. Monet eri ajatukset alkavat pyöriä mielessä läheisen kuoleman jälkeen, pienetkin asiat jotka huomaa tärkeiksi vasta läheisen pois mentyä.

Kirjassa perehdytään myös teinitytön mietteisiin elämästä ja löydetään uusi nuoruudenrakkaus, jonka kanssa kakki tuntuu päätä huimaavan ihanalta ja ihmeelliseltä ja tietenkin myös kokeilunhalut alkavat nostaa päätään. Tässäkään teoksessa ei voi välttyä nuoruuden äkillisiltä kiukunpuuskilta kun ei saa omaa tahtoaan läpi. Muistan omastakin yläaste iästäni nämä kaikki poikaystävädraamat ja vanhempien kanssa yhteenotot varsin elävästi mielessäni.

Kirja oli ihan suhteellisen hyvä jo nopeasti läpi luettu, ei nyt kuitenkaan mikään mestariteos. Mielestäni nämä rasistiset ilmaukset olisi kuitenkin voinut jättää pois, hyppäsivät melkoisesti silmille muun tekstin joukosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti