perjantai 29. toukokuuta 2020

Bo Svernström: Uhri ja pyöveli


Tukholman pohjoispuolelta ladonseinään ristiinnaulittuna löytyy alaston mies. Käynnistyy tutkinta joka osoittautuu haastavimmaksi rikoskomisario Carl Edsonin uralla. Uhri on tunnettu rikollinen, jolla vihamiehiä riittää myös alamaailmassa. Rikospaikan läheisyydestä löytyy ainoastaan autonavaimet jotka toimittaja Alexandra Bengtsson sattumalta löytää. 
Ilmenee yhä uusia brutaaleja murhia, joissa tunnetut rikolliset ovat uhreina. Edson hakee teoista muita yhteisiä nimittäjiä, mutta huomaa pian olevansa tekemisissä poikkeuksellisen ovelan murhaajan kanssa. Sekä komisario Edson että reportteri Bengtsson päätyvät lopulta tapahtumien hektisimpään polttopisteeseen.

Kirja on ehdottomasti raain koskaan lukemani kirja, eikä se todellakaan sovi heikkohermoisille. Murhat ovat toinen toistaan raaempia, eikä niiden kuvailuissa ja yksityiskohdissa ole säästelty yhtään.
En ihan hirvittävästi ole lukenut dekkareita, koska en tunne saavani niistä koskaan mitään irti, mutta tämä kirja.. huhhuh.

”Hyi helvetti! Carl Edson sanoi kaksi tuntia myöhemmin, kun hän tuli vainajan luo. Ruumis oli jäänyt maahan jumiin.”

Juoni on mielenkiintoinen ja murhaajan oveluus ensiluokkaista. Raakuudesta huolimatta pidin paljon tästä kirjasta, ehkä juurikin sen takia ettei tapahtumia ole kaunisteltu kuten muissa lukemissani vähäisissä dekkareissa. Yksityiskohtaiset tapahtumien kuvaukset sai itseni syventymään enemmän kirjan tapahtumiin.

”Voimakas fyysinen kipu on tunteista kaikkein aidoin. Sitä on mahdoton kiistää ja vääristää. Toisin kuin muita tunteita. Ihminen ei voi koskaan uskotella itselleen, ettei tunne kovaa kipua.”

Kirjassa on mukana myös murhaajan ajatuksia, joissa hän muistelee paitsi murhia, myös lapsuuttaan. Jo pelkästään näistä ajatuksista selviää, ettei murhaaja tunne katumusta. Murhaajan henkilöllisyys tuli itselleni yllätyksenä, aluksi jäi vähän harmittamaan että se paljastettiin jo kirjan puolivälissä, jolloin paljastetaan myös motiivi ja murhaajan taustoja. Puolivälin jälkeen ääneen pääsee myös murhaaja.

Alkuperäinen nimi: Offrens offer, 2018
Arvosana: 4,5
Sivut: 523
WSOY, 2020
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti