perjantai 6. marraskuuta 2015

Eeva Rohas - Syvä pää

Lahjakas teini-ikäinen Fanny on kovaa vauhtia kehittymässä huippu-uimariksi, kunnes hän katkaisee uimarinuransa nöyryytykseen. Kolmekymppinen Susanne teettää itselleen reborn -nuken ja pitää tätä oikeana vauvana. Fanny lähtee isänsä Janin kanssa etelänlomalle, jossa Jan rakastuu pienen Harri pojan äitiin Susannaan. Pari antaa Harrin Susannelle hoitoon kohtalokkain seurauksin.

Nyt olen jostain syystä haalinut oikein urakalla näitä kotimaisia teoksia kirjastosta viimeisen kuukauden aikana. Ja haaliminen jatkuu vielä Eeva Rohaksen teoksella Syvä pää.

Teksti tuntui välillä jotenkin vaikeaselkoiselta kun puhetta ei aina sen koommin mitenkään eritelty vaan jatkettiin yhteen putkeen vain muun tekstin joukossa ilman välimerkkejä. Juoni tuntui aluksi vähän takkuavalta ja alussa keskityttiinkin pitkälti kahden teinitytön tunteisiin heidän uimavalmentajaansa kohtaan, sekä kolmekymppisen Susannen nukkefetissiin. Kun juoni alkoi enemmän sujua, tuntui että myös kirja alkoi tehdä jo loppuaan. Kaikki jännimmät tapahtumat sijoittuvatkin juurikin kirjan loppuun. Rohas onnistui liittämään mukaan tunteita herättäviä kohtauksiakin, kuten Susannen Pupsi -koiran lopettaminen ja Janin muistelma Fannyn äidin tekemästä itsemurhasta perheen yhteisen illanvieton aikana. Vähän harmittaakin tuo kirjan loppu, Rohas oli jättänyt sen täysin auki ja kirja jäi tuntumaan keskeneräiseltä.

Henkilöhahmot olivat mielestäni ihan onnistuneita. Susanneen oli onnistuttu liittämään varsin hyvin näin karusti sanottuna pakkomielteen merkkejä, miten tämä nuori nainen kuvittelee pienen päänsä sisällä hoivaavansa oikeaa vauvaa, vaikka hoitaakin reborn -nukkeaan ja kuinka Susanne onnistuu tartuttamaan tämän tunteen myös jollakin tasolla omaan äitiinsä. Fannysta oli tehty onnistuneesti murrosiän kynnyksellä oleva nuori, puhumattakaan hänen ystävästään Henriikasta. Janin ja Susannan suhde puolestaan jäi vähän mietityttämään, pari tuntui etenevän aika nopealla tahdilla, puhumattakaan heidän rakkauden kehittymisestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti