tiistai 20. lokakuuta 2020

Harri Gustafsberg ja Heidi Holmavuo: Karhuryhmä

 

Poliisin erikoiskoulutettu valmiusyksikkö Karhu toimii poikkeavissa tilanteissa ja olosuhteissa. Sen alaa ovat vaativat kiinniotot, panttivankitilanteet ja tehtävät, joissa normaali poliisitoiminta ei riitä.
Harri Gustafsberg vie lukijan Karhun keikoille koviin paikkoihin ja hetkiin, joissa tilannetietoisuus hämärtyy ja henkinen kompassi hajoaa. Tapahtumakuvauksia avataan tilanneanalyyseillä, jotka auttavat ymmärtämään ihmisen mielen toimintaa. Mielen suorituskykyä ja henkisiä voimavaroja käsittelevät tietoluvut antavat eväitä äärikokemuksista selviämiseen.
Karhuryhmä ei ole ainoastaan viihdyttävä kertomus valmiusyksikön arjesta, vaan hyödyllinen opas paineen alla ja vaikeissa tilanteissa työskentelyyn.


Kirja on alusta loppuun todella mielenkiintoista ja koukuttavaa luettavaa. Se on kannesta kanteen täyttä asiaa ja sai itseni ainakin miettimään uudelleen millaiset paineet poliiseilla oikeasti on, miten heidän on tehtävä valintoja silmänräpäyksessä ja myöhemmin toivottava että ratkaisu oli oikea.

Päästessämme oikealle kerrostasanteelle näky oli todella kaamea. Kaksi isoa miestä makasi päälletysten ristiin aseteltuna, ja koko käytävä oli veren peitossa.

Kirjassa on useita keikkoja, joita Karhuryhmä on kohdannut. Toiset näistä keikoista on vähän huumoripitoisia, mutta monet taas ovat todella surullisia ja saa miettimään mitä ihmismielessä pitää oikein tapahtua että päätyy noinkin raakoihin tekoihin.

Keskivaiheilla kirjasta löytyy myös useita valokuvia Karhuryhmästä ja sen toiminnasta. Yksi kuva heidän autostaan on aika hurja, uskon kuvan linkittyvän juurikin yhteen kirjasta löytyvään keikkaan, jossa yhtä karhulaista ammuttin.

Toivoisin ehdottomasti lisää tämänkaltaisia kirjoja, joissa ihmiset pääsevät uppoutumaan juurikin siihen oikeaan totuuteen mitä poliisit tekevät pitääkseen meidät muut turvassa.

Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Itse varasin sen kirjastosta aikoja sitten, mutta vasta nyt sain sen vihdoinkin käsiini. Lukeminen tapahtui yhdessä hujauksessa.

Sivumäärä: 280
Otava, 2019
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti