sunnuntai 17. elokuuta 2014

Cassandra Clare - Luukaupunki
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 443
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511231387
Takakansi kertoo:

15-vuotias newyorkilainen Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi. Hän näkee teini-ikäisen pojan surmattavan klubilla, hänen kotiinsa hyökkää hirviö ja hänen äitinsä kaapataan.Tapahtumien myötä hän tutustuu Varjometsästäjiin, jotka pitävät yllä järjestystä yliluonnollisten olentojen maailmassa. Kaupungin arkisen todellisuuden laitamilla, tavalliselta kansalta näkymättömissä, elävät kiihkeää elämäänsä haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.Jace Wayland on Varjometsästäjien yksinäinen susi, jonka kanssa Clarylla alkaa heti kipinöidä. Yhdessä he ryhtyvät rohkeasti etsimään Claryn äitiä ja Muutoksen maljaa, yhtä kolmesta taikaesineestä, jonka joutuminen vääriin käsiin voi olla kohtalokasta.


Arvostelijan mielipide:

Cassandra Claren Varjojen kaupungit -sarjan ensimmäinen osa kertoo Clarysta, joka joutuu klubilla raa'an murhan todistajaksi, Clarylla on vain yksi ongelma - kukaan muu ei tunnu näkevän samoja asioita kuin hän itse. Pian hän tapaa murhaajien joukossa olleen pojan - Jacen, uudelleen ja joutuu kotonansa hirviön hyökkäyksen kohteeksi, ja saa huomata äitinsä kadonneen mystisesti. Clary tutustuu joukkoon varjometsästäjiä ja saa samalla kuulla totuuksia itsestään ja läheisistään - totuuksia, joiden hän ei uskonut olevan edes mahdollisia. Clary ja hänen ystävänsä Simon joutuvat elämänsä päätähuimaavaan ja vaaralliseen seikkailuun yhdessä varjometsästäjien kanssa - päämääränään löytää kuuluisa Muutoksen malja.

Kirjan juoni etenee suhteellisen hyvään tahtiin ja tapahtumista kerrotaan pääsääntöisesti monipuolisesti ja selkeästi. Juoni on mukaansatempaava ja kirjan aloitettuani en meinannut pystyä enää lopettamaan lukemista. Tarina on myös erilinen, mitä muissa lähiaikoina lukemissani fantasiakirjoissa, kaikki ei aina olekaan niin mustavalkoista, kirjan loppu yllätti myös todella ja jäi ehkä myös hiukan harmittamaankin - vaikkakin on hyvä että tarinoissa on välillä myös sitä oikeasti kiellettyä rakkautta, eikä pari aina saakkaan toisiaan, kuten molemmat osapuolet olivat toivoneet ja ajatelleet.

Hahmot olivat myös mielenkiintoisia ja hyvin suunniteltuja. Jacen ylimielinen käytös ei omasta mielestäni ollut lainkaan ärsyttävää, se toi vaan lisää värikkyyttä ja hauskuutta kirjaan. Clary puolestaan esitti kilttiä kaupunkilaistyttöä, jonka elämä suistui yhdessä hujauksessa pois raiteiltaan, jotkut piirteet Claryssa välillä ärsyttivät, mutta pääpiirteittäin tämäkin päähenkilö oli hyvin toteutettu, ja 'maallikoksi' hänestä oli tehty myös sopivan avuton, eikä mitään supernaista jolla on hommat heti hallussa. Alec ja Isabelle ovat kiva lisäys kirjaan, molemmilla on täysin erilaiset luonteet ja täydentävät mukavasti kirjan henkilösisältöä - Isabelle on räiskyvä ja päättäväinen, kun taas Alec on joukon ajattelija ja sisäänpäinsuuntautunut. Simon puolestaan - plaah, raivostuttava, tylsä ja joukkion kitisijä, aina änkeämässä joka paikkaan ja valittaa joka asiasta, puhumattakaan loputtomasta mustasukkaisuudesta Clarya kohtaan. Kirjassa esiintyvät sivuhahmot ja demonit olivat myös hyvin suunniteltuja ja kuvailtuja.

Kirjasta on julkaistu 2013 myös samanniminen elokuva, joka syventää mukavasti kirjan tapahtumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti